Friday, May 29, 2009

Tapai

Tapai sememangnya sejenis makanan tradisional yang amat popular dan ramai penggemarnya. Terdapat dua jenis tapai yang popular iaitu tapai pulut dan tapai ubi, walaupun terdapat tapai-tapai lain contohnya tapai beras pulut hitam. Membungkus tapai juga ada pelbagai cara - ada yang menggunakan daun pisang dan daun getah, dan ada juga yang menggunakan daun keladi dan daun jambu laut. Tapai sedap dimakan begitu sahaja, tetapi cara moden termasuk menjadi bahan dalam minuman, makan bersama aiskrim , puding tapai, bingka tapai malah ada yang membuat tapai goreng.

Ada yang memperkatakan ke"halal"an tapai kerana ia mengandungi alkohol. Jika anda ingin penerangan lanjut dari ustaz anda boleh dapatkan di sini.
Terdapat banyak pantang larang orang zaman dahulu untuk memastikan hasil tapai benar-benar sedap dan manis. Antaranya adalah:
1. Jangan makan sirih atau mendekatkan dengan benda-benda yang berwarna merah semasa membungkus tapai. Jika pantang larang ini dilanggar, tapai tersebut akan berwarna merah dan rasanya tidak sedap.
2. Jangan buat tapai sekiranya seseorang wanita dalam keadaan uzur (datang haid)

3. Jangan makan benda yang masam ketika membungkus tapai kerana ia akan menyebabkan tapai menjadi masam.

Tapai yang telah masak juga tidak boleh disimpan lama, masanya adalah lebih kurang dalam 2 hari sahaja dan kerana rasanya yang terlalu manis biasanya sesuai dimakan pada waktu tengah hari sebagai pencuci mulut, dan sekiranya mahu menambahkan lagi kesedapan tapai, tapai itu boleh dicampurkan dengan santan kelapa dan dimasukkan sedikit ais.


Tahukah anda cara membuat tapai.
Di sini ada beberapa resepi yang mudah untuk anda cuba untuk membuat tapai pulut dan tapai ubi.

TAPAI PULUT:


VERSI 1:

Sumber Saji Online

Versi ini agak kontroversi kerana tidak menggunakan kaedah biasa. Anda boleh tanya pendapat mereka yang pakar dalam bidang ini sebelum mencubanya.


BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut

250 gm ragi

250 gm gula

Daun pisang


CARA MENYEDIAKAN:
1. Terlebih dahulu beras pulut perlu direndam selama lima jam.

2. Kemudian kukus sehingga tiga suku masak (selama 20 minit). Biarkan sehingga sejuk.

3. Ragi ditabur di atas pulut yang dikukus bersama gula. Gaul rata.

4. Kemudian bungkus de­ngan daun pisang. Peramkan selama beberapa hari.


VERSI 2:

BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut

1/2 biji ragi- ditumbuk halus

Daun pisang, daun getah atau daun keladi (kalau tak ada bekas plastik pun boleh)


CARA MENYEDIAKAN:
1. Tanak pulut - sukatan pulut dan air mesti sama untuk mengelakkan pulut lembik. Contohnya jika 5 cawan pulut, gunakan 5 cawan air

2. Setelah pulut masak, masukkan pulut dalam dulang dan ratakan. Biarkan sejuk

3. Setelah sejuk, ayak ragi diserata permukaan pulut tadi dan terbalikkan pulut sehingga semua permukaan terkena ragi

4. Bungkus dengan daun pisang dan peram selama 2 hari



VERSI 3:
Sumber: Sajian Selera Malaysia


BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut

1 biji ragi manis (dijemur)

Daun pisang atau getah atau jambu laut secukupnya


CARA MENYEDIAKAN:
1. Cuci beras pulut bersih-bersih kemudian ditanak sehingga masak. Setelah itu, angkat dan sejukkan di dalam sebuah talam yang bersih dan kering.

2. Hancurkan ragi sehingga halus. Kemudian taburkan pada pulut tadi.

3. Sarungkan tangan anda dengan plastik bersih. Kemudian balik-balikkan pulut dan gaul sehingga rata.

4. Sediakan sebuah pasu tanah kecil. Alas dalam pasu dengan daun pisang yang bersih. Setelah itu, masukkan pulut tadi dengan sehelai daun pisang. Tutup pasu dengan penutupnya, kemudian balutkan dengan kain kemas-kemas.

5. Biarkan selama 3 hari dan tapai pulut ini boleh dimakan.




TAPAI UBI


Versi 1:
Sumber: Sajian Selera Malaysia (dari Mesra.net)

BAHAN-BAHAN:
1½ kg ubi kayu

1 biji ragi

Daun pisang secukupnya


CARA MENBUATNYA:

1. Kupas kulit ubi kayu dan basuh hingga bersih. Potong ubi sederhana kecil kemudian rebuslah sehingga empuk. Setelah cukup empuk (tidak terlalu empuk), angkat dan toskan airnya. Kemudian sejukkan sebentar.

2. Sebelum ragi digunakan, jemur dulu untuk seketika. Kemudian hancurkan ragi dan tabur pada ubi yang telah sejuk hingga rata. Buat begini satu-satu hingga selesai.

3. Lapiskan sehelai daun pisang ke dalam sebiji pasu tanah atau belanga tanah. Kemudian aturkan ubi yang telah ditaburkan dengan ragi tadi. Tutup dengan sehelai daun pisang lagi. Kemudian tutupkan pula dengan penutup pasu. Bungkuskan pasu dengan kain kemas-kemas.

4. Setelah tiga hari, bolehlah dimakan atau disimpan di dalam peti sejuk unutk nikmati rasa yang lebih enak.



Versi 2:
Sumber: Rossyabakes

BAHAN-BAHAN:

1 kg ubi kayu yang telah dikupas dan di bersihkan

1 1/4 keping ragi yang berukuran sebesar duit syiling 50sen (dikisar dan diayak)

Beberapa helai daun pisang

Gula pasir secukupnya

CARA MEMBUATNYA:

1. Ubi yang telah dibersihkan direbus hingga separuh masak sahaja dan kemudian disejukkan.

2. Potong ubi anggaran 6cm panjang, kemudian sapukan ragi yang telah dihaluskan tadi. Taburkan gula secukupnya keatas ubi dan disusun kedalam sebuah bekas yang beralaskan daun pisang.

3. Susun sehingga habis dan tutup dengan daun pisang lagi lalu di tutup rapat bekas. Bungkus dengan sehelai kain putih atau plastik dan peraplah selama 3hari.

4. Apabila bau tapai sudah naik, ia akan mengeluarkan air dan ubi akan menjadi lembut.

Cendawan Tiram Goreng


Anda mungkin sering membeli cendawan tiram goreng di pasar malam atau di tepi jalan untuk hidangan waktu petang.
Tahukah anda cara membuatnya sendiri?
Berikut adalah resepi untuk anda.


BAHAN-BAHAN:

500 gm cendawan tiram

1 sudu kecil lada hitam (kisar)

1 sudu kecil serbuk lada sulah

4 biji telur

Garam secukup rasa


CARA MENYEDIAKAN:

1. Telur dipukul dan dicampurkan de-ngan lada sulah, lada hitam dan garam secukup rasa.

2. Kemudian celupkan cendawan dan goreng sehingga masak.


SUMBER: SAJI ONLINE

Wednesday, May 20, 2009

strawberi bersalut coklat

Ehsan Foto: Redenvelope.com


Beberapa tip sebelum memulakan resipi:

- Pastikan strawberi benar-benar kering sebelum dicelup dalam coklat kerana setitik air akan merosakkan coklat cair tersebut.

- Biarkan bahagian tangkai dan pangkal hijaunya untuk kelihatan lebih menarik

- Beli strawberi paling lama sehari sebelum dicelup untuk mengekalkan kesegarannya. Simpan strawberi di dalam peti sejuk dan biarkan sebentar dalam suhu bilik sebelum dicelup

- Makan dalam masa 2 hari, tidak lebih dari itu

- Di samping strawberi, buah-buahan dengan lapisan luar yang kering juga boleh digunakan seperti ulas limau (dengan lapisan luar), epal (dihiris atau sebiji penuh) dan pisang (dipotong dengan hirisan panjang). Jika menggunakan epal, celupkan dalam kacang panggang yang diracik halus dengan segera selepas dicelup dalam coklat

- Coklat putih juga boleh digunakan, sama ada sebagai ganti coklat biasa atau dengan berselang-seli, tetapi pastikan lapisan pertama telah mengeras sebelum dicelup sekali lagi atau pun dicalit berbelang-belang

- Jika coklat cair terlalu pekat, masukkan beberapa titik minyak masak (jangan guna mentega atau majerin kerana ia mengandungi air)


Beberapa teknik untuk mencairkan coklat:

1. Gunakan teknik "double boiler" iaitu dengan dua lapisan periuk. Periuk besar diletak diatas api dengan air setinggi 1-2 inci dan dialihkan dari api setelah mendidih. Periuk kecil dilapkan kering permukaan dalamnya bagi memastikan ianya benar-benar kering) lalu diisi coklat dan direndam ke dalam periuk besar. Kacau dengan berhati-hati supaya air atau wap tidak masuk daIam coklat dan merosakkannya.

2. Cairkan coklat di dalam oven dengan memasukkan kepingan coklat yang di potong-potong ke dalam loyang atau bekas tahan panas dengan suhu 110 darjah Fahrenheit (atau 40 darjah celcius), atauput set oven anda pada suhu terendah dan biarkan pintunya terbuka sedikit. coklat akan cair dalam masa sejam.

3. Anda boleh gunakan oven mikrowave tetapi anda perlu periksa setiap 10-15 saat dan kacaukan kerana coklat akan kekal dalam rupa asal (keras) walaupun ia telah cair dalam oven mikrowave. Setelah 85% telah cair, keluarkan dan kacau hingga semua coklat telah cair. Jika anda gunakan coklat putih, anda perlu lebih berhati-hati kerana ia cepat cair dan kalau tidak dikacau segera ia akan berbiji-biji.



Bahan-bahan yang diperlukan:
- 18 biji strawberi yang besar dan segar (basuh dan tekap hingga kering) dibiarkan dengan tangkai dan kelopak hijau
- 1 pound (1/2 kilogram) coklat keping yang dipotong kasar atau cip coklat (putih atau biasa)
- pencungkil gigi atau lidi kecil
- Keping gabus putih (styrofom)


Cara membuatnya:
1. Alas dulang atau loyang dengan kertas foil atau silikon. Jika ada keping styrofoam, letakkan ditengah dulang dan alaskan kertas foil/silikon di atas styrofoam tadi

2. Cucukkan lidi ke tangkai strawberi dan celupkan 3/4 bahagian strawberi ke dalam coklat cair, toskan lebihan coklat

3. Letakkan di atas kertas, atau cucuk lidi atas stryrofom (agar celupan coklat nampak kemas dan rata)

4. Setelah lapisan pertama keras, anda boleh celup lagi untuk lapisan kedua agar lebih tebal atau untuk mendapat efek lapisan hitam dan putih

5. Setelah lapisan coklat keras, anda boleh calitkan untuk mendapat efek berbelang-belang

6. Setelah coklat keras, buangkan lidi. Anda boleh letakkan dalam peti sejuk supaya coklat lebih keras atau jika cuaca agak panas




Sumber: Baking911